Jo yksitoista Hyvinvointi-inspiraatiopostausta takana! Aika rientää. Mitä olette pitäneet sarjasta? Tarkoituksena on innostaa teitä siellä ruutujenne edessä pitämään itsestänne huolta inspiroivien tyyppien avulla. Rakentava palaute olisi nyt erittäin tervetullutta. Oletteko saaneet käyttökelpoisia vinkkejä tai ajatuksia liittyen hyvinvointiin?
Palautteesta pääsemme nyt mukavasti aasinsiltaa tämän viikon hyvinvointi-innoittajaamme. Mieheen, jonka kynästä palautetta satelee. Nimittäin pilke silmäkulmassa kirjoitettuna blogiin. Omin sanoin wannabe-bodariksi esittäytyvä Jari Autere on personal trainer ja suosittu bloggaaja. Työskenteleepä mies myös lastensuojelussa.
Kysytäänpä Jarilta 12 kysymystä hyvinvointiin liittyen:
1 Mitä hyvinvointi sinulle tarkoittaa, ja miksi haluat pitää itsestäsi huolta?
Hyvinvointi on hyvin kokonaisvaltainen asia, siihen kuuluu niin fyysinen kuin henkinenkin hyvinvointi. Fyysinen hyvinvointi tukee henkistä hyvinvointia. Kun on fyysisesti hyvässä kunnossa, on energisempi, tuntee olonsa paremmaksi ja on paremmalla tuulella.
2 Miten tsemppaisit juustonaksupussilta itsensä usein löytävää, hyvistä elämäntavoista haaveilevaa sohvaperunaa? Entä miten jo aktiivisesti itsestään huolta pitävä säilyttää motivaationsa?
Juustonaksupussista haastaisin luopumaan ensin vaikka kuukaudeksi ja vaihtamaan sen sekä sohvan terveelliseen, kevyeen ruokaan ja liikkumiseen. Jos kuukauden jälkeen olo ei ole parempi ja sipsipussi edelleen houkuttaa, voi hyvillä mielin palata sohvalle. Harva kuitenkaan tekee enää niin. Aktiivisesti itsestään huolta pitävä on jo huomannut terveellisten elintapojen tuomat hyödyt ja ne tukevat motivaation säilyttämisessä enemmän kuin uskommekaan.
3 Minkälainen on suhteesi kehonhuoltoon?
Minun ja kehonhuollon välillä on hyvin ristiriitainen suhde. Jotenkin venyttelyn ja putkirullauksen aloittaminen on aina hyvin hankalaa, mutta sen aikaansaama hyvä olo on melkoinen. Täytyy kyllä myöntää, että aivan liian vähän tulee kehoa huollettua.
4 Miten liikut, ja kuinka usein?
Treenaan aktiivisesti ja tavoitteellisesti kuntosalilla. Teen kehonrakennustyyppistä treeniä vaikka en mikään varsinainen bodari olekaan. Treenejä tulee keskimäärin kuusi viikossa. Lisäksi jotain pientä lenkkeilyä koiran kanssa, mutta se on enemmänkin sellaista käveleskelyä ja luonnosta ja raittiista ilmasta nauttimista. Paitsi sateella…
5 Personal trainerin näkökulmasta katsottuna, mikä on kuntosalilla yleisin virhe, johon haluaisit ihmisten kiinnittävän enemmän huomiota?
Toivoisin kaikkien treenaamista aloittelevien kiinnittävän huomiota liiketekniikoihin ja niiden puhtauteen. Sama koskee pidempään treenanneita. Liian usein näkee jopa vaarallista riuhtomista ja mitä ihmeellisempiä liikesuorituksia, jotka ovat pahimmillaan jopa vaarallisia.
6 Mistä ammentaa tarvittava teho, ja miten syrjäyttää mukavuudenhalu viimeisissä toistossa itsenäisessä treenissä?
On olemassa erilaisia treenilatureita, jotka antavat buustia niihin viimeisiin toistoihin, mutta kyllä se loppujen lopuksi on lähtöisin sieltä omasta pääkopasta. Sieltä pitää vaan löytyä se päättäväisyys, halu kehittyä ja pusertaa se viimeinenkin toisto vaikka kuinka tekisi jo mieli luovuttaa. Kyllä sen jokainen tietää sisimmässään tuliko se sarja tehtyä oikeasti loppuun vai luovutettua kesken…
7 Viisi vinkkiäsi perushyvään ruokavalioon?
– Älä koskaan osta eineksiä, vaan valmista aina ruokasi itse, puhtaista raaka-aineista.
– Syö säännöllisesti, usein pieniä annoksia.
– Sisällytä ruokavalioosi joka päivä jotain vihreää.
– Älä skippaa aamupalaa, tai mitään muutakaan ruokailua.
– Luovu sokerista.
8 Mistä ruoka-aineesta tai ruuasta et haluaisi luopua? Miksi?
Korvapuusteista. Ne on ihan uskomattoman herkullisia!
9 Minkälainen on tavanomainen, päivän ruokavaliosi?
Aamu alkaa aina kaurapuurolla, johon on sekoitettu suklaanmakuista proteiinijauhoa. Tulee muuten ihan kuin suklaapuuroa 😀 Lisäksi aamupalaan kuuluu raejuustoa ja kananmuna.
Lounaalla syön riisiä ja naudan jauhelihaa tai broilerin fileetä.
Välipalaksi hörpin proteiinijuoman ja syön hedelmän tai sekoitan proteiinijuoman sekaan hiukan kaurajauhoa.
Päivällisellä taas riisiä ja naudan jauhelihaa tai broileria.
Illemmalla syön juusto- tai kinkkumunakkaan ja viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa maitorahkan.
Lisäksi treenipäivinä erinäisiä lisäravinteita treenin ympärillä.
Ja kyllähän tässä kesällä on jonkin verran jäätelöäkin tullut syötyä 😀
10 Vältteletkö jotain ruokavaliossasi? Miksi?
Pyrin välttelemään sokeria, tosin välillä melko huonoin tuloksin. Myös vehnää pyrin olemaan syömättä ainakaan kovin paljoa, se kun ei oikein sovi vatsalleni.
11 Mitä aiheeseen liittyvää haluaisit sanoa teini-ikäiselle Jarille?
Olisiko se nyt ihan mahdotonta treenata myös niitä jalkoja ihan alusta asti, ei se penkkitulos myöhemmin enää ketään kiinnosta.
12 Vielä lopuksi hyvinvointiterveiset lukijoille?
Terveellisten elintapojen ei tarvitse olla rasite, terveellisesti voi elää myös ilman kiristävää pipoa. Jos perusasiat on kunnossa, liikkuu säännöllisesti ja syö terveellisesti, ei se korvapuusti silloin tällöin paha juttu ole!
Kiitos vastauksista Jari! Mikäli treeni- ja ravintovinkit, humoristiset fitnessanalyysit ja napakat tuotetestaukset kiinnostavat, klikkaa itsesi Jarin Metallisydän blogiin. Klikklik.
Kivaa viikonloppua, pitäkää itsestänne huolta!
Ansku